Zoeken
  • Marjolein Flobbe

Tjonge wat een inteelt


Wat een inteelt zeg. Strakke lijnteelt.... Ontzettend slecht voor het ras. Maar ja alleen het persoonllijke fokkersbelang telt blijkbaar. Alles voor de eigen lijn. Met ook nog eens grotendeels niet gecheckte honden, rechtstreekse nakomelingen (zowel de reuen als de teven) van bewezen lijder aan een erfelijke ziekte. Ik snap het niet hoor, koste wat kost terugfokken op een kampioenshond. Zodra het kan, regeltechnisch omtrent stambomen, wordt het gedaan. Kind x achterkleinkind, kleinkind x kleinkind. Eigenbelang, gemakzucht, geen oog voor de populatie en gezondheid? Er zijn genoeg honden. Waarom bewust kiezen voor zo weinig genetische variatie..... Inteeltdepressie.... ooit van gehoord? Percentages van ver boven de 20 procent inteeltcoefficient, totaal onnodig in deze tijd waar al meerdere combis zijn gefokt onder de 10%. Mn docenten (Schapendoeskeurmeesters!), RVB vertegenwoordigers en medecursisten uit allerlei andere rassen, ook relatief kleine, bij E&B zijn iedere keer weer geschokt als ik hierover vertel. Men begrijpt niks van het fokbeleid van de Schapendoeswereld, totaal geen visie, alleen fokkers die voor eigen lijn gaan. Korte termijn denken. Dom en triest.


5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wauw