Zoeken
  • Marjolein Flobbe

Les 5 E&B


Vandaag weer E&B les gehad, de laatste echte les. Volgende keer proefexamen en daarna het echte examen al. De tijd vliegt zeg. Er was best wat discussie vooraf. De docenten waren teleurgesteld over de kwaliteit van het huiswerk. De cursisten gaven aan dat het erg lastig is dat de leraren tot nu toe alleen maar aangeven hoe het niet moet, en niet vertellen wat dan wel de bedoeling is. Ook nu was het antwoord eigenlijk ‘dat moet je zelf bedenken’. Het blijft een rare manier van onderwijzen vind ik… We willen vanalles van je maar wat, dat moet je zelf maar achterhalen. We hebben ook aangegeven dat we het ene moment specifieke instructies krijgen hoe je iets omschrijft, dat doen en vervolgens als huiswerkcommentaar krijgen ‘wat bedoel je daar mee’. Dat herkenden de docenten helemaal niet…… Goh, de hele klas wel, gek. Het onderwerp van de theorie was vandaag ‘Ethiek’. Dat levert altijd een boel discussie op, wat kan wel en wat kan niet. Ook groter gezien, het oordeel van de buitenwereld op de kynologie. Ik vind alle reactie die nu ook weer door de docenten wordt gegeven, in de huiswerkdiscussie en de ethiek discussie typerend voor de hele hondenwereld. Altijd meteen de hakken in ’t zand, op de kast, in de verdediging. Ze moeten altijd ons hebben, het is allemaal niet zo slecht, de lookalikes zijn veel ongezonder. Exact dat wat volgens mij mis is met de huidige kynologen…. Hou daar nou es mee op. Luister naar wat men zegt en erken de problemen. Altijd dat gewijs naar anderen. Ja, er is veel mis met de PR en de beeldvorming. Maar hoe er nu gereageerd wordt, bevestigd alle vooroordelen alleen maar. Dit lost niks op, die houding van ‘wij zijn de kenners, die anderen weten er niks van’. Soms vraag ik me af of ik dit echt wel wil, me in deze hondenwereld begeven. Die arrogantie staat me zo ontzettend tegen, iedereen die zichzelf de beste vind en vooral de rest helemaal niks. Allemaal zo overtuigd van de eigen mening en het eigen gelijk. En maar zeggen, open staan voor feedback. Tja en als je die dan geeft, gooi je meteen je eigen glazen in… Hoe moeten wij dat anders gaan doen als dat eigenlijk ook de houding is van de docenten? Inhoudelijk is er niks leuker en interessanter dan deze opleiding. De manier waarop strijkt me wel steeds meer tegen de haren in. Gelukkig zijn er in de groep docenten een paar positieve uitzonderingen. De echte leermeesters, mentoren zoals je die zou willen zijn er toch, gelukkig. Maar zoals een aantal medecursisten en ik denken: we kunnen het alleen maar veranderen als wij doorzetten en het anders gaan doen. Ja, ja, still young and foolish…… J

We hadden een Weimaraner, een Ridgeback, een Barbet en een Bracco Italiano te keuren. Het blijft een lastig geheel. De Weimaraner ging goed, bij de Ridge zat ik helemaal mis. Hond had een zeer slechte voorhand wat ik er niet uithaalde, de Barbet was een open boek voor mij, net een Schapendoes met mini krulletjes permanent. En de huiswerkhond Bracco Italiano was er tussenin. Benieuwd wat het oordeel van Meneer Rutten deze keer wordt.

De Barbet, een Franse jachthond:

Schermafdruk 2014-09-14 21.33.30.png

#eb

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wauw