Zoeken
  • Marjolein Flobbe

Seminaar Jaank Panksepp


Panksepp (72) is neurowetenschapper en heeft het grootse deel van zijn leven gewijd aan onderzoek naar emoties bij zoogdieren en naar wat dieren zoal drijft. Hij heeft inmiddels meer dan 400 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Je kunt dus wel spreken van een zwaargewicht in de wetenschap. Panksepp sprak deze dag over neurowetenschappelijk onderzoek en toonde aan dat dieren (en dus ook honden) emoties en bewustzijn ervaren.

Panksepp introduceerde in 1990 het concept van “Affective Neuroscience”. Deze wetenschap geeft inzicht in hoe het zoogdierbrein werkt en hoe het verbindingen aanmaakt voor de verwerking van o.a. woede, angst, lust, zorgzaamheid, paniek en spel. Dit geeft vervolgens weer inzicht in de emoties die wij mensen ervaren.

Zijn recente werk richt zich met name op processen in de hersenen die gerelateerd zijn aan de sociale omgang tussen dieren. Hierbij wordt eerst gekeken naar verdriet (denk aan verlatingsangst, paniek) en vervolgens naar sociaal plezier (spel, samen plezier hebben, lachen). Dit onderzoek heeft implicaties voor de behandeling van bijvoorbeeld authisme, ADHD en depressiviteit. Panksepp is tevens verbonden aan het Center for the Study of Animal Well Being en het People-Pet Partnership Program. Beiden zijn gewijd aan de studie en bevordering van dierenwelzijn.

Panksepp schreef een aantal boeken: Affective Neuroscience: The Foundations of Human and Animal Emotions (Oxford, 1998), Textbook of Biological Psychiatry (Wiley, 2004) en The Archaeology of Mind: Neuroevolutionary Origins of Human Emotions (Norton, 2012).

Lezing 8 juli 2015: The Evolved Primal Emotional Feelings of Animal Minds: Neuroscientific Foundations and Clinical and Therapeutic Implication

The neuroscientific evidence for concluding that animals experience primary-process affective feelings, which may be the possible foundations of consciousness.The implications of this knowledge for not only understanding the human brain and mind, but also key animal welfare issues-from animal joy to sadness.A synopsis of human and animal psychiatric advances that such knowledge can lead to, especially in the area of treatment of depression.


1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wauw