PRA: Progressieve Retina Atrofie

Gegeneraliseerde Progressieve Retina Atrofie, gPRA of kortweg PRA, is een erfelijke oogziekte die voorkomt bij honden.

 

Dit continue, progressief verlopend ziekteproces leidt in het eindstadium altijd tot totale blindheid. PRA is een degeneratie van het netvlies, de retina.

Dit weefsel bevindt zich op de binnenkant van de oogbol. Het bevat cellen die het gezichtsvermogen bepalen: ze staan bekend als staafjes en kegeltjes. Deze zogenaamde fotoreceptorcellen absorberen het licht dat door de ooglens gebundeld wordt en veranderen dit door chemische reacties in elektrische zenuwsignalen. Deze signalen worden via de oogzenuw naar de hersenen gevoerd, waar ze in een waarneembaar beeld worden omgezet. De staafjes zijn voor het zicht in schemer, de kegeltjes dienen voor het daglicht en het zien van kleuren. Bij PRA worden eerst de staafjes aangetast, waardoor de hond slechter gaat zien in schemerlicht. In een later stadium degenereren ook de kegeltjes, waardoor totale blindheid ontstaat.

 

Beide ogen degenereren gelijktijdig en in dezelfde mate. In het begin wordt bij de getroffen honden nachtblindheid geconstateerd. Dat wil zeggen dat zij hun gezichtsvermogen moeilijk kunnen aanpassen aan omstandigheden in schemerlicht. Na verloop van tijd doen dezelfde moeilijkheden zich voor bij daglicht. Sommige honden kunnen zich onzeker gaan bewegen, maar de meesten zullen zich na enige tijd uitstekend aan hun dagelijkse omgeving aanpassen, terwijl hun gezichtsvermogen steeds verder afneemt. Voorwaarde is dat de omgeving niet verandert. Baasjes hebben zelf vaak nauwelijks in de gaten dat hun hond langzaam blind wordt.

 

Daarnaast ziet men een verwijding van de pupil, waardoor er een soort `schijnsel` ontstaat in de ogen, dat wordt veroorzaakt door een sterkere lichtweerkaatsing van het zieke netvlies. Vaak kan men ook een verandering constateren aan de ooglens, die troebel en ondoorzichtig wordt, uiteindelijk resulterend in een cataract. (staar). PRA is tegenwoordig d.m.v. een DNA onderzoek te vinden, door middel van een bloed of speeksel monster wordt door de Universiteit in Bochum Duitsland het onderzoek gedaan. Eerder was er alleen de markertest maar sinds kort een 100% accurate gentest.Met de marker test werden de volgende uitslagen gehanteerd: aa, ab en bb

 

aa is vrij van PRA.

ab is drager van PRA, is dus zelf niet ziek maar kan, in combinatie met een andere ab/+-, lijders geven, dus blinde honden.

bb is lijder, heeft dus PRA en wordt zo langzamerhand blind.

 

Met de gentest, worden de volgende uitslagen gehanteerd: ++, +- en –

++ is vrij van PRA

+- drager van PRA

-- is lijder

De enige toegestane combinaties zijn:

 

aa/++ gecombineerd met aa/++

aa/++ gecombineerd met ab/+-

 

Alleen in deze combinaties is het zeker dat er geen lijders geboren gaan worden. De honden die afstammen van 2 ouderdieren die beide of aa of ++ zijn kunnen zelf niet anders dan aa of ++ zijn, dus vrij van PRA. Er moet dan wel via de gentest bij de ouders deze uitslag bewezen zijn, en via DNA afstammingsonderzoek zijn bewezen dat de ouders ook daadwerkelijk de ouders zijn. Dan zal PRA onderzoek niet meer nodig zijn.

 

Figuur 1 : toont een normale retina.

Figuur 2 : toont een retina met retina atrofie.

 

Bovengenoemde regels gelden zowel bij de VNS als de Schapendoesclub.

2018 © Marjolein Flobbe

fight cancer logo
KWF logo
  • Wix Facebook page
  • Twitter Classic
  • LinkedIn App Icon