Retina dysplasie (RD)

Dit betreft een aandoening waarbij de 2 lagen van het netvlies niet goed aanelkaar vastzitten.

 

De afwijking is reeds voor de geboorte aanwezig. Een retina dysplasie is niet progressief. In principe kunnen pups vanaf 6-8 weken onderzocht worden maar door de kleine ogen en het niet altijd goed blijven stilzitten is het soms nodig een hercontrole te doen rond de leeftijd van 6 maanden. 

 

Bij de meeste rassen is de oorzaak van retina dysplasie (RD) genetisch, maar uitzonderlijk kan het prenataal veroorzaakt zijn door een herpes of een parvo infectie.

 

Er zijn verschillende vormen mogelijk, afhankelijk van de uitgebreidheid onderscheiden we:

 

locale/multifocale RD (RD1):

milde vorm, aanwezigheid van kleine plooitjes of rozetten in de binnenste laag van het netvlies, de hond heeft dan kleine blinde spots in zijn gezichtsveld, maar deze zijn waarschijnlijk weinig of niet storend. Overerving: autosomaal recessief.

 

geografische RD (RD2): grotere delen van het netvlies zijn verheven of liggen los, grotere verliezen aan gezichtsveld.

 

totale RD: ergste vorm, aangeboren ablatio retinae (netvliesloslating), dit losliggend netvlies is soms zichtbaar in de pupil, achter de lens, overerving: autosomaal recessief.

 

totale RD met skeletafwijkingen: wordt ook oculoskeletal dysplasia genoemd, afwijkingen omvatten o.a. dwerggroei, abnormale voorpoten met ellebogen naar buiten en polsen naar binnen, cataract, volledige netvliesloslating en/of plooien in netvlies.

Deze gecombineerde afwijking zou mogelijk veroorzaakt worden door 1 gen, met recessieve effecten op de ontwikkeling van het skelet en met incompleet dominante effecten op de oogontwikkeling. Dragers (dwz honden die maar een verkeerd gen hebben en dus heterozygoot zijn) zouden enkel een RD1 vorm hebben maar met een normaal skelet. Lijders (dwz honden die van beide ouders een abnormaal gen kregen en dus homozygoot zijn) hebben zowel afwijkingen aan hun beendergestel als netvliesafwijkingen. Deze laatste kunnen variëren van mild tot ernstig. Bij volledige loslating is de hond totaal blind.

 

Schapendoezen die lijden aan RD zijn uitgesloten voor de fok bij de VNS, bij de Schapendoesclub is dit ter beoordeling aan het Bestuur.

2018 © Marjolein Flobbe

fight cancer logo
KWF logo
  • Wix Facebook page
  • Twitter Classic
  • LinkedIn App Icon