Ventrikel Septum Defect (VSD)

Bij een VSD is er wat mis gegaan tijdens de ontwikkeling van het hart en zit er een gat in de spierwand die het linker en het rechter ventrikel van elkaar scheidt (gaatje in het hart). Hierdoor stroomt er bloed in een afwijkende richting in het hart; zuurstofrijk bloed vanuit het linker ventrikel zal direct naar het rechter ventrikel stromen. Daardoor loopt de zuurstofvoorziening van het lichaam niet efficient. 

 

De oorzaak van het Ventrikel Septum Defect

De aandoening is aangeboren en er wordt een erfelijke achtergrond vermoedt. In ieder geval is bij de Engelse Bulldog en Keeshond vastgesteld dat het erfelijk is. De de wijze van vererving is autosomaal recessief met variabel expressie. Hierdoor kan een hond met een heel klein ventrikel septum defect wel nakomelingen krijgen met een ernstige aandoening.

 

Sypmtomen

De ernst hang af van het formaat en de exacte lokatie van het gat. Bij lichamelijk onderzoek hoort de dierenarts vaak een hartruis. De ernst van deze ruis zegt ook hier niets over de ernst van de aandoening. De symptomen ontwikkelen zich in maanden of jaren na de geboorte afhankelijk van de ernst van de aandoening. Deze symptomen zijn:

 

Kortademigheid

Verminderde inspanningstolerantie

Hartstilstand (zeldzaam)

 

De diagnose

Het eerste dat vaak opgemerkt wordt bij de dierenarts is een hartruis. Wanneer er een vermoeden is op een VSD worden er een foto en een echo van het hart gemaakt, hiermee wordt de diagnose duidelijk.

 

De behandeling

Indien een VSD zo groot is dat het tot klinische klachten leidt, kan het defect gerepareerd worden met behulp van een chirurgische ingreep. Dit is een risicovolle ingreep die alleen uitgevoerd wordt door specialisten. Niet alle dieren komen in aanmerking voor deze ingreep.

 

De prognose

De prognose is zeer terughoudend. Na een geslaagde chirurgische ingreep is deze redelijk goed.

 

Fokadvies

Met dieren met deze aandoening moet niet gefokt worden. Ook hun ouders moeten uitgesloten worden van de fok. Broertjes en zusjes kunnen gebruikt worden voor de fok. Hiermee moet echter wel zeer voorzichtig omgegaan worden, omdat zij wel drager van de aandoening kunnen zijn.

2018 © Marjolein Flobbe

fight cancer logo
KWF logo
  • Wix Facebook page
  • Twitter Classic
  • LinkedIn App Icon