top of page

Kynologie

Met kynologie wordt de studie van de hond aangeduid.

 

De term is, analoog aan bijvoorbeeld biologie, ontleend aan het Grieks (kynos betekent hond), maar kynologie is geen erkende wetenschappelijke discipline. Het woord wordt voornamelijk gebruikt door hondenfokkers en trainers en heeft meestal betrekking op afstamming en vereisten voor rashonden.

 

Er bestaan verschillende (niet erkende) opleidingen tot kynoloog, bijvoorbeeld van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en de daarbij aangesloten leden (rasverenigingen, regionale kynologenclubs en bijzondere verenigingen).

 

Kynoloog, dat mag iedereen zich noemen die dol is op honden, want het woord betekent ‘hondenliefhebber’. Maar kynoloog heeft ook de betekenis ‘hondenkenner’. Wanneer weet je genoeg van honden om je in die zin als kynoloog te kunnen beschouwen? Veel valt er op eigen initiatief in de praktijk en uit literatuur op te steken. Maar kun je ook een opleiding volgen tot kynoloog en een diploma halen? Er bestaan inderdaad diverse mogelijkheden om je tot hondenkenner te scholen. Vrijwel allen die zo’n opleiding kiezen zullen wel al hondenliefhebber zijn. Want de opleidingen leiden niet op tot een beroep, maar geven een degelijke basis aan taken en functies die in de kynologie vooral op een hobbymatige manier, door hondenliefhebbers dus, worden uitgevoerd.

bottom of page